Как протича избирането на българските номинации

Основни етапи и срокове


22 януари – 1 февруари: Етап на номиниране

По време на този етап всеки желаещ може да изпрати своите предложения за български творци, творби и популяризатори от жанровете фентъзи, фантастика, хорър, магически реализъм и поджанровете им, заслужаващи да бъдат представени на Еврокон 2024!

Важно: Номинациите са наредени. Това означава, че има значение на кое място поставяте номинация. Колкото по-нагоре поставяте номинацията, толкова по-голям е шансът да мине до кръга на гласуването. И също колкото повече пъти е била предложена дадена номинация, толкова по-голям шанс има тя да премине във втория етап. 

7 – 15 февруари: Етап на гласуване

Във всяка категория системата ще преброи направените номинации, които са били одобрени. Първите пет предложения, които са с най-много събрани точки от етапа на номиниране, ще бъдат предложени за гласуване. Ще можете да се запознаете с тях чрез кратко описание.

Всеки желаещ може да гласува в колкото пожелае категории! Гласуването става чрез подредба на номинациите в избраната категория(и) според предпочитанията на гласуващия.

Важно: Няма нужда да подредите всички кандидати в една категория.

Финалните резултати се смятат чрез формула, която зависи от това на кои места е подредена дадената номинация от гласувалите (наредено гласуване). В случай на равни резултати между две или повече номинации в една и съща категория, следва отсяване на номинациите според различни критерии, описани подробно в правилата.

1 март: Обявяване на финалните резултати

На сайта ще бъдат обявени финалните резултати от гласуването за това кои български номинации ще бъдат изпратени за представяне и гласуване на Еврокон 2024. За всяка финална номинация администриращият екип ще се свърже с номинирания или автора на номинираната творба за предоставяне на официално описание. Администриращият екип ще помогне за превода на описанията на английски език преди да бъдат изпратени към ESFS чрез официалната им платформа.

Как се стигна до настоящата процедура за номиниране и до този сайт?  

Това е четвъртото издание на номиниране на български творби и творци за Еврокон в този формат.

През 2016-2017 година екипът на Инициатива ФендъмBG, който реализира този сайт, организира поредица от отворени срещи с цел изготвяне на правила, регламентиращи провеждането на процеса по избиране на номинации. Първата такава среща беше проведена в рамките на фестивала Дни на фантастичното през октомври 2016. Впоследствие бяха проведени още три срещи, като за всяка една от тях имаше публична покана за присъствие към всички заинтересовани страни, както и персонални такива към основните действащи лица в българския фантастичен фендъм, доколкото организиращият екип успя да ги определи и да се свърже с тях.

Целта на срещите беше да се постигне широк консенсус по неясните или спорни въпроси. Така през 2017 година беше организирано първото номиниране със сегашния механизъм, който отразява възприетата философия на максимална отвореност към номиниращите фенове и на минимална зависимост на процеса от администриращия екип. Всяко издание дотук взима предвид предложения на феновете за подобряване на процеса и отразява настъпили промени в правилата на ESFS, както позволява и промени в системите за номиниране и гласуване, в рамките на широкоприетия механизъм.

Предишни издания в този формат

Повече за предишните издания може да намерите на:

ЕВРОКОН 2017 ЕВРОКОН 2021 ЕВРОКОН 2022