Три награди за България от Еврокон 2021

По време на официалното закриване на фестивала Еврокон 2021 във Фиуджи, Италия, се проведе срещата на ESFS във виртуални условия. Българските делегати представиха различни предложения за подобряване на дейността на общността, както и родните номинации. Радваме да споделим, че през 2021 г. България спечели три награди:

  • Наградата в категорията за детска книга получи „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“ на Елена Павлова
  • В категорията за най-добро издателство Colibri Books споделя наградата с хърватското Shtiga и с руското издателство Азбука
  • Ирена Първанова печели в категорията за дебют Chrysalis Award с „Приказки за Долната земя: Фенове, Самовили, Конджури“.

С изключение на дебютната награда, която се връчва на всички държави, това са първите български награди от 2015 г. насам, когато Алманах ФантAstika спечели наградата за най-добро списание.

Допълнително бихме искали да споделим финалиста в българските номинации в категорията Грандмайстор. Припомняме, че изискване на ESFS е да не се обявяват номинациите за тази категория преди самото събитие. След като Еврокон 2021 вече приключи, радваме се да обявим номинацията, която спечели най-много български гласове в категорията Грандмайстор и която изпратихме за гласуване – Петър Станимиров.

Списъка с всички победители можете да видите на: https://www.esfs.info/next-current-esfs-awards/.

Следващият Еврокон ще се проведе в Люксембург на 07 април 2022 година, а на сегашната среща се прие и локацията за Еврокон 2023, който ще се проведе в Упсала, Швеция.