Как протече Еврокон 2022?

Европейският фантастичен конвент Еврокон 2022 се проведе на 7-10 април в Дюделанж, Люксембург. Това беше юбилейното, 50-то издание на фестивала, в родината на Хюго Гернсбах, известен като баща на научната фантастика.

Събитието бе посетено от екип представители на българския фендъм — автори, журналисти, преводачи, издатели, организатори на събития, конкурси, клубове и състезания. Екипът имаше значително присъствие на фестивала — девет лекции, панели и работилници бяха организирани и проведени с участието на българските представители, някои от които бяха припознати като едни от най-успешните на фестивала. Бяха направени много контакти за бъдещи взаимодействия, преводи и публикации в международни и чуждестранни издания, както и преводна литература в български издания.

Работните срещи на ESFS или Европейската научнофантастична общност се проведоха в поредни дни от фестивала. България беше представена от двама делегати — Жоро Пенчев и Стефан Караманов, участници в организационния комитет на номинациите от страна на Инициатива ФендъмБГ. Те представиха българските номинации и се включиха в дискусиите на работната група.

След трите награди на Еврокон 2021 този път България успя да спечели единствено полагащата ѝ се награда в дебютната категория. Това бе Виктория Бешлийска с романа “Глина”.  Виктория Бешлийска получи своята грамота от състезанието. Останалите номинации можете да си припомните оттук .

Пълен списък с печелившите от Еврокон 2022 можете да видите на сайта на ESFS.

Допълнително бихме искали да споделим финалиста в българските номинации в категорията Грандмайстор. Припомняме, че изискване на ESFS е да не се обявяват номинациите за тази категория преди самото събитие. След като Еврокон 2022 вече приключи, радваме се да обявим номинацията, която спечели най-много български гласове в категорията Грандмайстор и която изпратихме за гласуване – това е много титулуваната родна писателка Здравка Евтимова.

Екипът на Инициатива ФендъмБГ подготви също така четири предложения към борда на ESFS и останалите делегати за промяна в правилата на наградите. Те почиват на нашия опит при провеждането на номинациите за наградите и са опит да се адресират част от проблемите, които възникват в редица категории, както и да отразят съвременното развитие на жанра. Нашите предложения бяха, както следва:

  • Да се обединят категориите за фензин и списание и да се преместят в групата Achievement Awards
  • Да се промени категорията за интернет публикация на интернет ресурс, за да отразява по-вярно възможността да се номинират интернет сайтове, канали, социални мрежи, групи и други, които са по-подходящи за групата Hall of Fame, или цялостен принос.
  • Да се добави нова категория за комикс и графична новела, които не се покриват добре от категориите за изображение и за литературна творба.
  • Да се добави нова категория за събития, фестивали, куизове, състезания, организирани от фенове.

Радваме се да кажем, че делегатите приеха две от четирите предложения (за новите категории) и те ще влязат сила от по-следващото издание на Еврокон, след като бъдат потвърдени през 2023 година, а още една — за интернет категорията остана за доизясняване. Ще продължим да работим за реализацията на всички предложения, а призоваваме и вас да не се колебаете да ни изпращате нови идеи, тъй като българските делегати представят цялата българска фантастична общност.

В допълнение посочваме, че делегатите ни получиха покани да участват в административния екип на ESFS и на този етап Стефан Караманов ще подпомага дейностите по уебсайта и комуникацията на ESFS. Това е признание и успех за българския екип.

Припомняме ви, че Еврокон 2023 ще бъде през месец юни 2023 година в Упсала, Швеция. Можете да получите информация за събитието и да се регистрирате на неговия сайт. Очаквайте няколко месеца преди това да започне и процесът по избора на българските номинации за събитието.

Проектът за посещението на българския екип на Еврокон 2022 е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”