no-perotoСкъпи приятели, п
риключи първото издание на фестивала Дни на Фантастичното!

Посетиха ни много гости и почитатели на фантастиката, като на най-популярните лекции клуб “Перото” едва побираше желаещите да послушат.


Събота

Особен интересен се оказа откриващият панел с участие на родни издатели, занимаващи се с фантастика. Участниците се обединиха около идеята, че фантастика се издава най-вече с фенски ентусиазъм и нерядко се сблъсква с пазарен неуспех, но ни увериха, че те лично ще продължат да я издават, доколкото зависи от тях. Много интересна новина сподели д-р Йордан Антов от ИК Бард, който обяви старта на нова self-publishing платформа на име Лексикон.бг, даваща възможност на автори да публикуват собствени електронни издания, които да се оценяват от широката публика.

Съботният ден ни представи и поглед върху други две интересни проявления на фантастиката – японската анимация и ескейп стаите като сцена на фантастични преживявания. Няколко думи за работата си сподели и Митко Дряновски – моделист, чиито прекрасни кораби от “Battlestar Galactica” украсяваха събитието.

Срещата-дебат на феновете на фантастиката и представители на клубове и списания сложи финал на първата част на фестивала. Тази среща беше основна за мероприятието и целеше да инициира наново диалога за общи действия между различните организации и как да се подходи към общи и представителни номинации за Еврокон. Изказаха се доста мнения, като част от тях вече бяха представени в списанията ShadowDance и Сборище на трубадури.

От организаторския екип се ангажираме да обобщим изказаните идеи и предложения и да се свържем отново с всички заинтересовани, за да може да се организира следваща подобна среща, на която да има достатъчно време за достигане до консенсусни предложения и начална работа по тях. Сред предложенията от съботната среща бяха:

  • създаването на общност от представители на фантастични организации и клубове;
  • изграждането на форум за комуникация между представителите;
  • създаването на сайт с информация за творците в жанра, клубовете и списанията;
  • организирането на мащабно ежегодно събитие тип фестивал, което да събира любителите на фантастиката в различни нейни проявления и да популяризира българските творци;
  • създаването на асоциация, формална или неформална, за организирането на това и други събития;
  • разделянето на Евроконските номинации и Националните фантастични награди;
  • отпадане на правилото за доказване при регистрация на сайта за гласуване.

Неделя

Вторият ден оживи още повече публиката, която се включи активно с дискусии и въпроси още от първата лекция за комиксовото фантастично изкуство в България и продължи по подобен начин до края на събитието. Голям интерес предизвикаха “геймърските” лекции от програмата – дело на Надя и Виктор от Fury/XS Software и на Веско Ханджиев; както и вдъхновените обяснения на Райчо Райчев за космическите технологии и интерпланетарните предизвикателства пред човечеството.

Непрестанна опашка се образуваше и на “виртуалния” ни кът, където гостите имаха възможност да опитат най-новите VR технологии благодарение на DeVRealm и да затвърдят представата за научно-фантастичния фен като пръв експериментатор и гийк.

vr
Клубният панел срещна представители на фантастични организации от различни краища на страната, които разказаха за историята и проектите си.

Въпреки голямото си разнообразие, неделната половина от фестивала не подмина и литературната страна на жанра с презентация на инициативата за публикуване на фантастични разкази “Библиотека Хипертекст” от ShadowDance, както и с доста задълбочен поглед върху творчеството на хорър автора Греъм Мастертън от клуб Лазарус, които предложиха и литературно четене на негов разказ.

За финал на фестивала бяхме подготвили тематично афтърпарти – след като бързо приключиха с кулинарните изкушения от TroubleBakers, гостите се отдадоха на четене на страшни разкази по случай предстоящия Хелоуин сред приглушено осветление и мистична музика.

Проведохме и няколко игри с публиката – Хари Потър и Пърси Джаксън се очертаха като предпочитани за дизайн на ескейп стая и спечелиха на бъдещите си дизайнери ваучери за MindRooms.bg, а партито предложи и специално Хелоуин бинго с тематична книжна награда.


В заключение, получихме отлична обратна връзка от фестивала и се надяваме всички гости и участници да са си прекарали един забавен и интензивен уикенд. Пожелаваме си още по-хубаво и по-голямо второ издание и благодарим отново на всички гости за подкрепата и присъствието, на всички лектори и панелисти за участието, както и на нашите домакини от клуб “Перото”!

Още снимки може да разгледате във фейсбук албума на страницата.