За Еврокон

Еврокон е най-установеният ежегоден фестивал за фантастика в Европа и се провежда от 1972 година, като мястото на провеждане всеки път е различно. Фестивалът традиционно е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни. В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за фантастика.

В момента тече процесът по избирането на българските номинации.
Включи се и ти!

НОМИНИРАЙ ТУК

Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за фантастика, от European Science Fiction Society, организация, съставена от фенове и професионалисти в областта на фантастиката, в която европейските държави всяка година изпращат делегати. Български номинации са печелили награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на родната фантастика пред европейската публика.

През 2004 година Еврокон се проведе и в България, а тази година изданието ще се проведе от 15 до 18 юли във Фиуджи, Италия. Сред почетните гости на фестивала ще бъдат:

  • Иън МакДоналд, автор на популярни и награждавани научнофантастични романи, сред които “Brasyl” и “The Dervish House”. Носител на Локус, Хюго, Филип Дик, Джон Кемпбъл и други награди, включително на наградата Grandmaster of Science Fiction на ESFS.
  • Maurizio Manzieri, италиански художник на фантастични творби, номиниран за Хюго.
  • Eric Stillwell, продуцент и сценарист на телевизионни сериали, сред които “Star Trek: The Next Generation” и “Star Trek: Voyager”.

Повече информация за събитието вижте на неговия официален сайт: https://eurocon2021.it/