За Еврокон 2022

Еврокон е най-установеният ежегоден фестивал за фантастика в Европа

Той се провежда от 1972 година, всеки път на различно място. Фестивалът традиционно е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни. Той включва множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика.

Европейските награди за фантастика

Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за фантастика, от Европейската общност за научна фантастика (European Science Fiction Society), организация, съставена от фенове и професионалисти в областта на фантастиката, в която европейските държави всяка година изпращат делегати.

Тази година фестивалът има 50-годишен юбилей!

Организаторите на традиционния Люкскон (Luxcon), който тази година е и Еврокон, са подготвили нещо специално за юбилея на фестивала. Мястото на събитието е Дюделанж, Люксембург, а датите са 7 до 10 април 2022г.

Награди за България

Български номинации многократно са печелили награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на родната фантастика пред европейската публика. На основния сайт за българските номинации за Еврокон е публикуван пълният списък на наградите за България.

През 2004 година Еврокон се проведе и в България – в гр. Пловдив. Сред специалните гости на събитието бяха Робърт Шекли, Иън Уотсън, Анджей Сапковски, Роберто Куалия.

Програмата на фестивала може да откриете в електронната версия на алманах ФантAstika, а репортаж от събитието е публикуван в блога на Ради Радев (на английски). 

Повече за изданията през 2016 и 2020 вижте на сайта на ShadowDance. 


Информация за тазгодишното събитие ще намерите на на неговия официален сайт: http://luxcon.lu/